Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali birinci ünitesinin açılışını gerçekleştirdi

Yazar

on

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali birinci ünitesinin devreye alma törenine video konferansla katılarak, bir konuşma gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eserin projesinden inşasına tüm safhalarında emeği geçenlere teşekkür ederek, 2008’den bu yana kredisinden inşasına her aşamasında pek çok engellemeyle karşılaşılan barajın kararlılık sayesinde Türkiye’ye kazandırıldığını söyledi.

“Türkiye için Güneydoğu Anadolu Bölgemiz için ve bilhassa bu tesisten doğrudan faydalanacak şehirlerimiz için bugün, bayram günüdür” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgenin çiftçileri için en önemli sulama imkânlarından içme suyuna, enerjiye varıncaya kadar her şeyin bu barajda mümkün olduğunu kaydetti.

“ILISU BARAJI’NDAN ESECEK REFAH VE HUZUR RÜZGÂRI BU TOPRAKLARDA KENDİNİ HİSSETTİRECEKTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karşımızda 18 yıldır tavizsiz uyguladığımız laf değil eser üretme siyasetimizin somut bir örneği duruyor. Kendi ülkesini yabancılara şikâyet edenlere, kendi halkına silah çekenlere, kendi insanının kanını dökenlere verdiğimiz en güzel cevap işte, bu muhteşem eserdir. Ilısu Barajı’ndan esecek barış, kardeşlik, refah ve huzur rüzgârı inanıyorum ki asırlar boyunca bu topraklarda dalga dalga kendini hissettirecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam yıllık enerji üretim kapasitesi 4,1 milyar kilovatsaat olan hidroelektrik santralinin ilk etapta 200 megavat gücündeki birinci ünitesinin hizmete alındığını belirterek, şu bilgileri paylaştı: “Her ay bir türbini hizmete vermek suretiyle yılsonuna kadar Ilısu’yu tam kapasite faaliyete geçireceğiz. Ilısu’nun maliyeti, yeniden yerleşim, tarihî ve kültürel varlıkların korunması, inşaatı ve diğer harcamalarıyla birlikte toplamda 18 milyar lirayı buldu. Barajın inşası konusunda en çok istismar edilen Hasankeyf başta olmak üzere tüm tarihî ve kültürel varlıklar özenle korunmuştur. Sadece bu tür çalışmalar için 200 milyon liralık bir kaynak kullanılmıştır. Bu tesisin ekonomimize yıllık katkısının ise 2,8 milyar lira olmasını bekliyoruz. Temelde yüksekliği 135 metre, toplam su depolama hacmi 10,6 milyar metreküp olan Dicle Nehri’ne taktığımız bu nadide gerdanlık, GAP’ın da en önemli unsurlarından biridir.”

“1,1 MİLYAR KİLOVATSAAT ENERJİ ÜRETECEK, 765 BİN DEKAR ARAZİYİ SULAYABİLECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ilısu Barajı’nın bin 200 megavatlık toplam kurulu gücüyle Türkiye’nin en büyük dördüncü ve dolgu hacmi bakımından da ikinci barajı olduğuna dikkati çekerek, “Beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde ise Ilısu, dünyada bir numaradır. Burada toplanan suları yakında inşa edeceğimiz Cizre Barajı’na bırakarak hem 1,1 milyar kilovatsaat enerji üretecek hem de 765 bin dekar araziyi sulayabileceğiz” diye konuştu.

Ilısu Barajı’nın, buradan en büyük faydayı görecek olan Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’taki vatandaşlara hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Cumhuriyet tarihi boyunca siyasi ve sosyal tartışmaların içinde kaybolup giderken çağın temel hizmetlerinden mahrum kalan milletin çok büyük acılar çektiğini anlattı.

Türkiye’yi 18 yılda eğitim, sağlık, adalet ve emniyet gibi dört temel taş üzerinde yükselttiklerini, ulaşım, tarım alanlarında güçlenen bir Türkiye inşa ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin her seçimde artan bir oranda kendilerine destek verdiğini kaydetti.

Demokrasilerini güçlendirirken ekonomilerinin altyapısını da makro düzeyde dünyanın en üst ligine çıkma hedefine uygun seviyelere getirdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim, sağlık, adalet ve emniyet temelinde ülkeyi kalkındırırken ulaşımdan tarıma, enerjiden turizme hiçbir alanı ihmal etmediklerinin altını çizdi.

“TÜRKİYE, 2002 YILINDA 276 BARAJA SAHİPTİ, BUNA 585 BARAJ DAHA EKLEDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun en somut örneklerini sulama ve enerji yatırımlarında görmenin mümkün olduğuna dikkati çekerek, “Geçtiğimiz 18 yılda toplam 8 bin 362 tesisi ülkemize kazandırdık. Türkiye, 2002 yılında 276 baraja sahipti. Biz buna 585 baraj daha ekledik” dedi.

Türkiye’nin 2002 yılında 97 hidroelektrik santraline sahip olduğunu, buna 584 santral daha eklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ne demektir biliyor musunuz? Yenilenebilir enerjide Türkiye, dünyada devrim gerçekleştiren ülkelerin başında gelen ülkelerden bir tanesidir” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin 2002 yılında 228 sulama göletine sahip olduğunu, buna 385 gölet daha eklediklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 2002 yılında 84 içme suyu tesisine sahip olduğunu, buna 247 tesis daha ekleyerek ülkeye 4,5 milyar metreküpe yakın sağlıklı içme suyu kazandırdıklarını söyledi.

Türkiye’nin 18 yılda, 18 milyon dekar araziyi daha sulamaya açarak, üretimini katladığını, bereketlendirdiğini, aynı başarılı fotoğrafı tüm hizmet ve yatırım alanlarına teşmil etmenin mümkün olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bitenlerin yanı sıra hâlen inşası süren, tamamlanmak üzerinde olan ve proje aşamasında olan pek çok yatırımın bulunduğunu belirtti.

Sadece 2020 yılında inşası tamamlanan 403 tesisi hizmete sunmayı planladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hizmete alacakları bu yatırımların ülkeye katkısının zirai gelirde 14 milyar lira, enerjide 28,5 megavat kurulu güç, taşkın korumada 4,5 milyon dekar, içme suyunda 4,5 milyon metreküp, toplulaştırmada 4,2 milyon hektar olduğunu, hepsinin resmi açılışlarını önümüzdeki haftalar ve aylar içinde gerçekleştireceklerini kaydetti.

“EKİLMEMİŞ TEK KARIŞ TOPRAK, HAREKETE GEÇİRİLMEMİŞ EN KÜÇÜK BİR POTANSİYEL BIRAKMADAN HEP BİRLİKTE YENİ DÖNEME HAZIRLANACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeye ve millete hizmet yolunda “durmak yok, yola devam” anlayışıyla gece gündüz eser üretmeye devam edeceklerini dile getirerek, konuşmasına şöyle devam etti: “Sokağa çıkma sınırlamalarını, ülkede hayatı tümüyle durdurmak değil, insan hareketliliğini azaltarak salgının yayılmasını engellemek için getirdiğimizi tekrar hatırlatmak istiyorum. İçişleri Bakanlığımızın genelgesinde temel ihtiyaçlar ve üretimlerle ilgili sektörler başta olmak üzere sokağa çıkma sınırlamasının dışında tutulan kesimler, teker teker sayılmıştır. Bunlar arasında tarım ve hayvancılık kesimi de vardır. 23 Mayıs’ta başlayıp, bayramın son günü olan 26 Mayıs gecesine kadar uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasının dışında kalanlar arasında bitki ve hayvan üretimiyle iştigal eden vatandaşlarımız da bulunuyor. Örneğin ne Isparta’daki gül yetiştiren ne Karadeniz’in Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun’daki çay toplayan, ne ülkemizin dört bir yanında hububatını eken, tarlasını sulayan, hayvanını otlatan üreticilerimiz için herhangi bir kısıtlama yoktur. Hep söylediğim gibi ülkemizde ekilmemiş tek karış toprak, harekete geçirilmemiş en küçük bir potansiyel bırakmadan hep birlikte çok çalışarak yeni döneme hazırlanacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Koronavirüs döneminde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, hastalara şifalar dileyerek, Perşembe günü Başakşehir’de Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin, Yeşilköy’de Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi’nin, Hadımköy’de Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş Hastanesi’nin, Sancaktepe’de Feriha Öz Acil Durum Hastanesi’nin açılışlarının yapılacağını vurguladı.

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin, ülkeye, bölgeye, millete hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, barajın yapımında emeği geçen başta Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve ekibine, DSİ’de görev yapanlara, katkı sunanlara teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından direktifleriyle, elektrik üretecek türbininin açılışını gerçekleştirildi.

Genç Enerji

Exit mobile version